Wegetariański i bezglutenowy makaron ze szparagami
Nie bez powodu mówi się, że "jesteś tym, co jesz". To, jak wygląda nasza codzienna dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie, a także kondycję skóry. Od lat eliminuję ze swojej diety nabiał oraz gluten, ponieważ mam nietolerancję i źle się po takich produktach czuję. Mleko i jego przetwory często eliminowane są u osób, które borykają się z m.in. z trądzikiem. Przygotowałam dla Was przepis na szybki i przepyszny, wegetariański oraz bezglutenowy makaron. Jeżeli tak jak ja uwielbiacie szparagi to jestem pewna, że pokochacie go tak samo jak ja!
Składniki na jedną porcję:
70g makaronu bezglutenowego - u mnie tagiatelle z mąki ryżowej i kukurydzianej
6 sztuk szparagów
1 sztuka czerwonej papryki
Pół cebuli
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka jogurtu naturalnego sojowego
1 płaska łyżka masła klarowanego (masło klarowane mogą spożywać osoby, które mają nietolerancję na mleko) lub jeżeli chcesz, żeby było całkiem wegańskie to oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Ja polecam jednak masło, ponieważ jest różnica w smaku
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. W między czasie na patelni rozgrzej masło/olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
3. Następnie dodaj przekrojone wzdłuż i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Dodaj sól, pieprz i bazylię. Dodaj jogurt sojowy oraz trochę wody i duś ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
4. Następnie dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę. Duś chwilę.
5. Odcedź makaron zostawiając ok. 50 ml wody po gotowaniu.
6. Dodaj makaron i wodę z jego gotowania do patelni z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, przypraw i duś jeszcze chwilę.
7. Makaron przełóż do talerza, dodaj oliwki oraz płatki drożdżowe (nadają potrawie charakterystyczny, serowy posmak)
Wartość odżywcza:
537,2 kcal, B: 12,2g T: 20,3g W: 72,3g
Smacznego!
Danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda. Zrezygnowałam z nabiału, więc zamiast masła użyłabym oliwy. A Zamiast sosu sojowego - przypraw, bo nie lubię tegoż sosu. ;-)
OdpowiedzUsuńMasło klarowane jest pozbawione nabiału, a sosu sojowego tu nie ma :)
UsuńChętnie zjadłabym. Mimo że wegetarianką nie jestem.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny – to mało powiedziane. Przepis podesłała mi koleżanka, która zachwalała... i teraz ją rozumiem, bo w życiu nie udało mi się zrobić lepszego wege makaronu. Dzięki!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystkie dania z makaronem. Mogłabym jeść go każdego dnia! Może powinnam urodzić się we Włoszech :) Świetny przepis, więc chętnie go wykorzystam. Staram się każdego dnia przygotowywać coś innego - oczywiście, jeśli tylko czas mi na to pozwala. Nie cierpię nudy na talerzu, a w stronę tradycyjnych potraw już nie mogę patrzeć. Ostatnio coraz chętniej przyrządzam dania fit - lekkie, zdrowe i niskokaloryczne. Opcji jest mnóstwo, więc zachęcam każdego do tego, aby stale próbować nowych smaków.
OdpowiedzUsuń